Kako da izgradite roditeljski autoritet

Roditelji su ti koji odlučuju i zato s punim pravom mogu da očekuju da ih deca slušaju. Međutim, šta ako roditelj nije siguran u svoj autoritet i ne usuđuje se da zahteva pristojno ponašanje za stolom ili odlazak na spavanje u određeno vreme.

 

Roditeljski autoritet znači da uspevate da odnosima poverenja i poštovanja dogovarate sa detetom određene modele njegovog ponašanja

– Kad dete dođe na svet, roditelji ponekad zaborave na sebe. I ako im se ponekad desi da izgube strpljenje ili nemaju vremena da mu posvete dovoljno pažnje, imaju osećanje krivice. Oni, međutim, takođe imaju prava – podseća francuski psiholog An Bakis i daje primere nekoliko tipičnih roditeljskih grešaka.
Roditelji su ti koji odlučuju i zato s punim pravom mogu da očekuju da ih deca slušaju. Pri tom imaju pravo da ne budu uvek dosledni.
– Vi niste mašina – kaže An Bakis. – Ponekad je ovako, a ponekad može i onako.
Roditelji koji nikad ne greše, guše dete. Pošto nikad nema priliku da ih kritikuje, ono je obeshrabreno, ne usuđuje se da odraste. Odrasli, dakle, imaju pravo da greše. Na primer, ako su detetu nešto zabranili ne saslušavši njegove argumente ili su prebrzo izgubili živce, dovoljno je da to priznaju, izvine se i… isprave grešku.

 

 

I RODITELJI IMAJU SVOJA PRAVA
Smirenost je uslov da se vaš autoritet poštuje. Ali, ne možemo uvek da kontrolišemo svoje reakcije i osećanja. Utoliko pre što deca vrlo lako mogu da nas isprovociraju. Ona instinktivno umeju da pogode u najslabiju tačku. Zato nemojte da imate grižu savesti ako ponekad date oduška svom gnevu. To je zdravo.
– Svako ima pravo da definiše svoje želje i potrebe. Ukoliko nas neko sprečava da ih ostvarimo, to jest ispunimo, to nas frustrira i sukobi su neizbežni. Tako, na primer, imate pravo da popijete jutarnju kafu na miru, odgledate svoj omiljeni film a da vas niko ne prekida, imate pravo da se ljutite ako dnevna soba izgleda kao igraonica – nabraja francuski psiholog.

 

 

Dobar roditelj daje prioritet razgovoru. Ima vremena i strpljenja da svoju decu sasluša. Ume da govori i ružne istine ali bez vređanja ili ponižavanja deteta. Kaže svoje mišljenje, ali poštuje i detetovo

DETE VOLI DA UGAĐA MAMI I TATI
Mnogim roditeljima teško pada prelazak iz statusa zaljubljenog para u status roditelja. Zato je vrlo važno da ostavite sebi dovoljno prostora za izlive nežnosti i intimnost. Za neke parove to se ogleda u pravu da decu stave ranije na spavanje, za neke u mogućnosti da s vremena na vreme provedu romantičan vikend van grada, a za neke u pravu da njihova spavaća soba za decu ostane neka vrsta zabranjenog grada.
– Neke stvari morate jasno da stavite na znanje – savetuje An Bakis. – Ne smeš da mi smetaš dok razgovaram telefonom! Tu i slične rečenice često ponavljajte, smirenim i ubedljivim tonom. Imajte na umu da deca lakše prihvataju pravila ako im se objasni zašto ona postoje. Zato možete da kažete: „Nedeljom obožavam da spavam malo duže, zato ujutru uzmi sam mleko i kukuruzne pahuljice i nemoj da me budiš.“ Dete voli da ispunjava želje svojih roditelja.
Najzad, treba znati da će dete lakše ispuniti zahteve roditelja ako oseća da mu poklanjate pažnju i da primećujete da se trudi. Recimo: „Hvala ti što nisi galamio dok sam se odmarala. A šta bi sad voleo da radimo?“

Autor:Gordana Golubović

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s