Televizija loše utiče na inteligenciju

 

youth from today Treba li decu lišiti gledanja televizije? Nedavna istraživanja su pokazala da gledanje televizije usporava proces učenja i smanjuje uspeh u školi! Kako uskladiti televiziju i uspeh? Evo nekoliko saveta…
Pokrenuta je velika debata među američkim i novozelandskim naučnicima oko toga kako televizija utiče na decu. Ovog puta se ne radi o uticaju koje imaju nasilne scene, već o uticaju koje samo gledanje televizije ima na dečji intelekt.
Umesto cucle daljinski
Kakve posledice ostavlja televizija na naše najmlađe? To pitanje su postavili američki naučnici koji su upoređivali intelektuale sposobnosti deteta od 6-7 godina, povezujući ih sa vremenom provedenim pred televizorom pre treće godine, a posle i između treće i pete godine.
Prva činjenica: pre treće godine, mali Amerikanci gledaju televiziju više od 2 sata dnevno. Posle treće godine, ispred televizora provode više od 3 sata.tv2
Istraživači su konstatovali dve posledice koje TV ostavlja na decu, s obzirom na uzrast:
Pre treće godine: Deca koja provode najviše vremena pred televizorom su imala manje bodova na testu čitanja, razumevanja i pamćenja;
Posle treće godine: Gledanje televizije ima samo jednu prednost – dete uči da čita.
Treba primetiti da, u oba slučaja, promene u kognitivnim sposobnostima ostaju krajnje male. Istraživači preporučuju da se mališanima ograniči vreme koje će provoditi pred ekranom, a da se potpuno zabrani deci mlađoj od 2 godine.
Ali, novozelandski naučnici su istražili veze i posledice na duge staze. Oni su pratili odrastanje više od 1 000 dece, rođene između 1972. i 1973. godine, interesujući se za njihov napredak u školi.
Izveli su sledeće konstatacije:
Televizija u detinjstvu (između 5 i 11 godina) je vezana za činjenicu da nisu univerzitetski obrazovani;
Televizija tokom adolescencije (između 13 i 15 godina) povećva rizik za napuštanje škole, bez ikakve diplome.
U prvom slučaju, ovo pobija pozitivni uticaj televizije za starije od 3 godine. Na duge staze, posledice se čine veoma opasne.
Što se tiče problema tokom adolescencije, objašnjenje je jednostavno : previše gledaja televizije sigurno loše utiće na uspeh u školi.
tv3Spavaća soba bez televizora
Da biste ograničili vreme koje vaše dete provodi ispred televozora, izbacite uređaj iz njegove spavaće sobe. Istraživanje je pokazalo da činjenica da dete poseduje televizor u sobi, direktno utiče na njegovu inteligenciju. Dete u svakom trenutku može da gleda televiziju.Može čak i da se javi zavisnost od televizije.
S druge strane, na televiziji postoje brojne emisije edukativnog karaktera koje će razviti maštu vašeg deteta i naučiti ga ili informisati o nečemu. Ali, televizija ne treba da zameni sve ostale aktivnosti: izlaske, igru, čitanje.. I ako želite da vaše dete ne gleda televiziju, budite mu primer!

 

Izvor:Na vidiku

Advertisements

One thought on “Televizija loše utiče na inteligenciju

  1. Povratni ping: Орка против ајкуле, а телевизија против интелигенције | Био-блог

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s